Spring naar inhoud Spring naar navigatie

Oudste hond van Nederland

Nu in de actualiteitenvitrine: de oudste hond van Nederland.

In een put in de Oosterschelde van 37,5 meter diep worden wel vaker resten gevonden van dieren uit het Vroeg-Pleistoceen, zo’n 1,9 miljoen jaar geleden. Op 1 september 2012 was het de eerste keer dat er een fossiel van een hondachtige werd opgevist. Daarmee is dit de oudste hond die ooit in Nederland gevonden is.
Het oerlandschap van de Oosterschelde was 1,9 miljoen jaar geleden een subtropisch bos met moerassen, rivieren en open graasplekken. Er leefden mammoeten, mastodonten, neushoorns, herten en zebra-achtigen. Deze hondachtige is naast de sabeltandtijger en de hyena de derde vleeseter die nu bekend is uit dat tijdperk. Aan de puntige tanden is te zien dat het een roofdier was.
Het fossiele kaakje is één van de belangrijkste vondsten in de 62-jarige geschiedenis van het genootschap Kor en Bot. Sinds 1950 stelt de familie Schot uit Zierikzee hun mosselkotter eenmaal per jaar gratis ter beschikking aan wetenschappers en liefhebbers die naar fossielen willen zoeken op de bodem van de Oosterschelde.